Monday, 15 February 2016

Fakta Pemakanan Teh Hijau

Gambar sekadar hiasan. sumber gambar diaryfordiet.com


Fakta Pemakanan Teh Hijau
Bagaimana orang melihat teh hijau? Teh Hijau dapat meningkatkan awet muda, kecantikan, badan yang kuat dan sihat. Ia juga dianggap sebagai pelindung tubuh manusia daripada pelbagai penyakit.

Dalam dunia kecergasan, ia berfungsi sebagai agen dalam mengurangkan berat badan. Ini hanya sebahagian daripada manfaat yang dimiliki dari diet teh hijau.

Working out a natural diet

Dengan mengambil sekurang-kurangnya 3 cawan teh hijau dalam hidangan anda setiap hari, anda meningkatkan pemakanan yang lebih seimbang. Berserta dengan senaman, teh hijau ternyata menjadi lebih berkesan berbanding sebelum ini.

There is no such thing berapa banyak hidangan setiap hidangan teh hijau boleh  diambil.Tiada dos yang tepat. Hanya satu cawan setiap pagi, tengah hari, makan malam dan juga semasa makan biskut tengah malam sudah mencukupi untuk menjadikannya sebahagian daripada diet harian anda.

Teh hijau mengekalkan semua sebatian pentingnya seperti antioksidan kerana ia dibancuh dan tidak ditapai.

Adalah dinasihatkan untuk meminum teh hijau semasa ia masih panas because live antioxidants are very prominent and its valuable nutritional affects are also preserved. It’s better to purchase and brew loose green tea leaves than the bottled or powdered ones because they are not as effective as brewing.


Teh hitam vs teh hijau


Teh hitam tidak sama dengan teh hijau. While green tea is typically brewed, black tea is fermented.

Proses penapaian teh hitam cenderung untuk menyingkirkan vitamin penting dan nutrien yang baik untuk kesihatan. Oleh itu, disimpulkan bahawa teh hijau terbukti lebih berkesan daripada teh hitam.

Manfaat Pemakanan Teh Hijau (Green Tea Diet Benefits)
  • Mengurangkan risiko darah tinggi dan tekanan darah tinggi
  • Memusnahkan radikal bebas
  • Mengekalkan cecair sihat dan keseimbangan elektrolit yang boleh membantu melegakan keletihan dan tekanan.
  • Mengurangkan jumlah peningkatan tahap kolesterol.
  • Pencegahan Toksin di dalam hati
  • Antiviral dan antibakteria.
  • Mengurangkan kejadian kanser di bahagian-bahagian badan seperti usus, pankreas, kerongkong, rektum, pundi kencing dan perut sehingga enam puluh peratus.
  • Meningkatkan metabolisme
  • Menguatkan sistem imun
  • Menghentikan pembentukan trombosis yang merupakan penyebab serangan jantung.
Kandungan Kafein
Thoughts about the caffeine content in green tea have bothered and quite alarmed avid drinkers of the beverage. Although, there are ways to lessen the caffeine content in your green tea by adjusting yourself in the effects and observing the tolerance of your body.

Warning on green tea caffeine

• Jika anda mempunyai masalah kesihatan atau anda hamil, pastikan untuk berunding dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum mengambil minuman teh hijau.

• Minum secara sederhana. Kafein bukan satu-satunya perkara yang boleh melakukan kesan negatif apabila meningkat. Kepekatan yang tinggi polifenol boleh merosakkan buah pinggang dan hati. Jangan minum 8-10 cawan teh hijau sehari. Ia boleh menjadi sangat berbahaya terutamanya jika tubuh anda mempunyai tahap toleransi yang rendah. Pengambilan yang sesuai sekurang-kurangnya 3-4 cawan sehari.

• Jangan terpedaya dengan minuman tenaga yang dibuat dari teh hijau. Selain antioksidan berkurangan atau sangat kurang, minuman tenaga mempunyai kandungan gula yang tinggi. Minuman seperti ini telah pun menjalani banyak proses yang mungkin kehilangan nutrien penting sebelum memasuki badan anda.

Wednesday, 14 October 2015

Ahmad Tea Green Tea




Beli Green Tea Ahmad Tea Secara Online
sumber gambar enjoybettercoffee.com

Ahmad Tea Green Tea: RM 32 (1 kotak ada 100 uncang,  ).

Untuk pembelian SMS ke (24 jam) atau emailkan ke tehhijauonline@gmail.com  (harga termasuk kos penghantaran)

Friday, 17 April 2015

Senarai Teh Ahmad tea yang Dijual



Beli Green Tea Ahmad Tea Secara Online
sumber gambar enjoybettercoffee.com

Green Tea: RM 32 (1 kotak ada 100 uncang,  ).

Contoh Packing Jasmine Green Tea (gambar hiasan sahaja, packing yang 100 uncang macam ni la ada gambar kapal dekat depan tu. cuma kotak dia lebar sikit) Harga RM35 ada 100 uncang.  Sumber  gambar www.ahmad.lv





sumber gambar ahmadtea.com

Harga Teh Ahmah Tea berperisa buah-buahan yang di jual disini (boleh campur-campur)

 RM20 -1 kotak.
RM34 - 2 kotak
RM44 - 3 kotak.
RM54 - 4 kotak
--------------------
RM 70 - 5 kotak
RM 80 - 6 kotak
RM 90 - 7 kotak
RM100 - 8 kotak

(harga termasuk kos penghantaran)

 Untuk pembelian SMS ke (24 jam) atau emailkan ke tehhijauonline@gmail.com

Monday, 23 February 2015

Teh Hijau Minuman "Ajaib" Semulajadi Kesihatan

sumber gambar low-carb-support.com
"Camellia Sinensis" atau teh hijau kaya dengan Catechins, iaitu antioksidan. Adalah lebih baik jika kita meminum teh hijau tulen tanpa pengawet atau perisa tiruan.

Teh telah didapati mempunyai kesan yang hebat ke atas paras kolesterol dalam aliran darah dan kesihatan kita secara umumnya. Teh hijau khususnya boleh membantu dalam melawan kanser. Di Jepun,  telah didapati bahawa meminum 10 cawan atau lebih teh hijau setiap hari melambatkan bermulanya kanser di kalangan wanita sekitar sembilan tahun dan kira-kira tiga tahun di kalangan lelaki.

Catechin yang terkandung didalam teh hijau menjadi penggalak kepada sistem imun kita. Unsur Catechins ini juga memusnahkan radikal bebas. Teh hijau juga mempunyai karotenoid, klorofil, polisakarida semulajadi vitamin C dan E, mangan, kalium, dan zink dimana semua unsur atau zat ini penting untuk kesihatan kita. Teh hijau tulen (Pure) dikatakan 100 kali lebih efektif daripada vitamin C dari sumber-sumber yang lain, dan 25 kali lebih baik daripada vitamin E dari sumber-sumber yang lain.

Teh hijau biasanya dijual dalam uncang teh, tetapi dengan kaedah pemprosesan moden masa kini, membolehkan teh hijau dibotolkan didalam bentuk cecair dan juga serbuk dalam pakej sachet tanpa menjejaskan manfaat kesihatan dan penyembuhannya.

Teh hijau dan makanan tambahan semula jadi yang lain membawa mikronutrien yang memberi manfaat kepada sistem imun  dan menguatkan sel-sel badan kita.Apabila sistem imun menjadi kuat, tisu dan pembaikan sel dipertingkatkan dengan cara tubuh badan mengekalkan keupayaan untuk pulih dengan sendirinya.

Seorang sami Jepun, Eisai menulis di 1211 AD bahawa teh (hijau) adalah ubat ajaib untuk mengekalkan kesihatan. "Teh mempunyai kuasa luar biasa untuk memanjangkan jangka hayat. Di mana-mana orang yang menanam teh, sepanjang hayat akan mengikuti. " (Dengan izin Allah)

Tak pandai nak terjemah ini ayat asalnya: "Tea has the extraordinary power to prolong life. Anywhere a person cultivates tea, long life will follow".

Dalam tulian Eisai juga menyatakan  bahawa teh secara amnya dikenali sebagai penawar yang menciptakan "abadi"(immortal) penghuni gunung.

Pada abad ke-16, pengembara Eropah dikatakan telah mendapati teh terutamanya teh hijau, telah digunakan untuk merawat demam, sakit kepala, sakit sendi,sakit perut dan beberapa penyakit lain lagi.Menurut pakar pemakanan moden dan pakar-pakar perubatan herba, teh hijau boleh membantu mencegah tekanan darah tinggi, kanser, kencing manis, penyakit jantung, penyakit kulit, penyakit paru-paru, melambatkan proses penuaan.

Jika anda berminat untuk mendapatkan Teh Hijau brand Ahmad Tea, anda boleh order dari saya (harga RM32 ada 100 uncang) atau (Teh Hijau Ahmad Tea Jasmine Green Tea harga RM35 ada 100 uncang)

Untuk pembelian SMS ke (24 jam) atau emailkan ke tehhijauonline@gmail.com

Sunday, 14 December 2014

Ahmad Tea Jasmine Green Tea

Sekarang ada 6  2 kotak Ahmad Tea Jasmine Green Tea (100 uncang) Harga RM35 termasuk kos penghantaran.. Tapi yang ni tak ada percuma sudu macam Ahmad Tea Green Tea (RM32).

Rasa Ahmad Tea Jasmine Green Tea ni saya pun tak tau rasa macam mana, sebab tak pernah cuba lagi. Mungkin rasa dia ada rasa teh dan bunga Melati. (Jasmine Blossom).

Untuk pembelian SMS ke (24 jam) atau emailkan ke tehhijauonline@gmail.com 

  •  FREE 2 paket kecil Nescafe White Coffee
  •  FREE 2 uncang Ahmad Tea Lemon & Lime Twist (Black Tea)
Promosi ini berjalan seperti biasa dalam Bulan Januari 2015 ini

 

Friday, 28 November 2014

Promosi Bulan Disember 2014

Dengan setiap pembelian 1 kotak Teh Hijau Ahmad Tea atau 1 kotak Teh Hijau Jasmine Ahmad Tea, anda akan mendapat FREE 2 paket kecil Nescafe White Coffee (1 paket 36 gram) dan 2 uncang Ahmad Tea Lemon & Lime Twist.

Tambah RM 4 anda akan dapat 10 paket kecil Nescafe White Coffee lagi.

Promosi

1. Teh Hijau Ahmad Tea (100 uncang) = RM32 (termasuk kos penghantaran)
  •  FREE 2 paket kecil Nescafe White Coffee
  •  FREE 2 uncang Ahmad Tea Lemon & Lime Twist (Black Tea)
Atau

2. Teh Hijau Ahmad Tea dan 10 paket kecil Nescafe White Coffee= RM32+4 = RM 36 (termasuk kos penghantaran)
  •  FREE 2 paket kecil Nescafe White Coffee
  •  FREE 2 uncang Ahmad Tea Lemon & Lime Twist (Black Tea)

Untuk pembelian SMS ke (24 jam) atau emailkan ke tehhijauonline@gmail.com

Update:
1 kotak Ahmad Tea Jasmine Green Tea (100 uncang) Harga RM35 termasuk kos penghantaran.. Tapi yang ni tak ada percuma sudu macam Ahmad Tea Green Tea (RM32).

p/s.Jasmine tu nama bunga bukan nama orang :)

Saturday, 21 June 2014

Tips Cara Bancuh dan Minum Teh Hijau

Saya ingin berkongsi sedikit berkenaan dengan Tips Cara Bancuh dan Minum Teh Hijau pada posting kali ini. Untuk mendapatkan  khasiat yang  optimum ataupun  secara menyeluruh dari pengambilan teh hijau ini, ada beberapa perkara perlu kita ambil tahu.

Maklumat ini saya dapat dari pembacaan  saya selama ini berkaitan teh hijau.

1.  Bancuh teh hijau dengan air yang tidak terlalu panas. Contohnya jangan terus meletakkan serbuk atau uncang teh hijau kedalam air panas yang baru dididihkan serta merta (takat didih suhu air adalah 100°C). Biarkan seketika air panas tu kemudian baru letak teh hijau tadi, mungkin suhu dalam sekitar 80 darjah celcius ke 75 darjah calcius.

2.  Semasa bancuh teh hijau, elakkan meletakkan gula didalam air bancuhan tersebut kerana khasiat teh hijau ini akan berkurangan. Walaupun tidak letak gula, rasa Green tea ni tak lah pahit sangat macam teh hitam (black tea) yang selalu kita minum tu (masa tak letak gula). Anda boleh letakkan madu untuk rasa yang manis.Tapi lebih elok minum kosong macam tu saja, rasa pun sedap juga.

3.  Jangan makan/minum ubat, vitamin atau makanan tambahan (supplement) 2 hingga 3 jam sebelum atau selepas minum teh hijau (green tea) kerana kandungan nutrisi  vitamin, supplement atau ubat tadi akan kurang diserap oleh tubuh badan. Ini kerana teh hijau tinggi antioksidanya.

4. Green tea amat sesuai bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan kerana antioksidanya tinggi. Anda boleh buat carian yang lebih terperinci berkaitan ini di Internet. Jika anda ingin mengurangkan berat badan, anda juga boleh  cuba mengambil beberapa makanan yang boleh membantu anda menurunkan berat badan.Lihat disini 10 Makanan Yang Membakar Lemak yang dikongsikan oleh Dr Giena Hadi.

Jika anda berminat untuk mendapatkan Teh Hijau brand Ahmad Tea, anda boleh order dari saya (harga RM32 ada 100 uncang).