Monday, 10 February 2014

10 Makanan Yang Membakar Lemak

Berikut adalah 10 Makanan Yang Membakar Lemak

1. Oat : Ia bukan sahaja mempunyai rasa yang hebat tetapi juga mengurangkan rasa lapar anda. Oat mengandungi serat yang membantu dan menstabilkan tahap kolesterol .

 2. Telur: Telur adalah sumber yang kaya dengan protein dan rendah kalori. Telur membantu kita untuk membina otot dan membangunkan kolesterol baik .

3. Epal : Epal diperkaya dengan antioksidan yang kuat dan makanan tambahan lain. Paling penting ia mengandungi pektin yang membantu untuk mengurangkan sel-sel lemak di dalam badan.

4. Green Cili : cili hijau mengandungi Capsaicin yang membantu untuk membangunkan sel-sel pertumbuhan badan dan membakar kalori dalam masa cepat.

5. Bawang putih: Bawang putih mengandungi Allicin yang mempunyai ciri-ciri anti -bakteria membantu kita untuk mengurangkan lemak dan membuang kolesterol tidak baik .

6. Madu: Madu adalah salah satu yang terbaik untuk membakar lemak. Tambah madu dalam air suam dan minum setiap hari pada awal pagi .

7. Teh Hijau (Green Tea): Teh Hijau adalah salah satu yang paling berkesan yang boleh membantu anda untuk mengurangkan berat badan. Ia mengandungi Antioksidan yang membantu dan menstabilkan berat badan kita .Amik 2 cawan setiap hari teh hijau ini untuk hasil yang lebih baik.

8. Rumput Gandum (WHEAT GRASS) : Ia meningkatkan metabolisme dan membantu untuk mengurangkan lemak.

9. Tomato : Tomato membantu kita untuk membakar lemak dalam masa cepat. Ia juga membantu kita untuk menjauhkan diri dari kanser. Jadi Ambil tomato dalam diet anda secara berkala.

10. Coklat Gelap : Coklat gelap mengandungi Flavonoid, ciri-ciri anti -radang yang membantu untuk mengurangkan tahap kolesterol dalam darah. Ia merangsang pertumbuhan serotonin dalam darah dan juga membakar lemak.

Jika sayang share pada kawan-kawan.- Dr Giena Hadi

4 comments:

 1. AsSalam. Saya nak tanye. Bole tak kalau kita minum teh hijau dgn kerap dlm 1 hari, kita buatkan ia sebagai minuman harian

  ReplyDelete
 2. Boleh je, tapi jangan sampai sehari 10 cawan dah la.hehe

  ReplyDelete
 3. Myb ssuai diambil slps lunch n dinner..

  ReplyDelete
 4. Terbaca satu artikel, Jgn ambil teh hijau selepas makan makanan berprotein spt ayam, daging..
  Menghilang khasiat teh hijau tersebut.

  ReplyDelete